Skip to main content
Bouwproces van een prefab woning Bouwproces van een prefab woning

Bouwproces van een prefab woning

| Marieke | Praktische zaken
Bouwproces van een prefab woning

Een prefab woning...heb je het dan nog over het daadwerkelijk 'bouwen' van een huis of kan je beter spreken van het 'plaatsen' van een huis? Het laatste is meer aan de orde. Met een indrukwekkende snelheid en efficiëntie staat er in een kleine tien dagen een huis in cascostaat. Maar daar gaat wel het nodige aan vooraf... 

vooral samenwerken

Bij de bouw van een houten prefab huis zijn diverse partijen betrokken. Want uiteraard moet het huis een fundering hebben en dat is een klus voor de aannemer. Deze maakt een fundering en stort een betonnen onderlaag. De ingenieur rekent precies uit hoeveel palen, hoe zwaar de ondervloer moet zijn. De geoloog maakt het rapport waarin de stabiliteit van de onderliggende grond wordt vermeld. Voordat er een wandje staat zijn er alweer een heel aantal mensen aan de slag geweest. Ook moeten de afvoeren, septic tanks en andere leidingen al voorbereid worden. Als de ondervloer er eenmaal ligt dan kun je niet veel meer veranderen. Tot deze fase is er geen verschil met nieuwbouw op traditionele manier. Behalve dat het hele huis al tot op de millimeter op papier staat met alle technische gegevens. Een computertekening die zo naar de fabriek kan alwaar de wanden op maat worden gesneden, inclusief de raam en deuropeningen. We hebben een kijkje genomen in de fabriek...impressionante.

keuzestress

Het ontwerp is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen klant, geometra, de gemeente en natuurlijk de producent. Mijn klant koos voor het bedrijf Subissati, een gerenommeerde producent van ecologische huizen in allerlei stijlen.  Een heel aantal sessies op kantoor aldaar gingen eraan vooraf. De klant heeft een enorme keuze zowel in materiaal als afwerkingsniveau. De wanden en dak zijn er in verschillende diktes die voor een meer of mindere isolatie zorgen. Maar welke kwaliteit je ook kiest, het huis valt sowieso in de A-klasse.Het hangt ook van de ligging af welke kwaliteit het meest geschikt is. Komt het huis dicht bij zee of meer naar het zuiden of ben je van plan hoog in de bergen te gaan bouwen?  Mijn klant koos voor het middensegment en  voor 'stato grezzo avanzato ' wat zoveel wil zeggen een gevorderde cascostaat. Het betekent dat alle ramen, luiken en deuren er al inzitten en dat het huis een dak heeft. Voor de verdere afwerking werd de aannemer weer ingeschakeld die op zijn beurt de overige bedrijven aanstuurde zoals loodgieter en elektricien. Maar je kan dat ook helemaal overlaten aan de producent van het huis. Dan kies je voor 'chiavi in mano'  ofwel: sleutels in de hand. 

logistiek hoogstandje

Op het moment dat het voorbereidende werk gedaan is komen ze het huis plaatsen. Dat is een indrukwekkend proces waar je als buitenstaander gefascineerd naar staat te kijken. De logistiek , de efficiëntie en de snelheid waarmee binnen een paar dagen een huis staat met een dak, ramen en deuren dwingt bewondering af. Uiteraard moet er daarna nog ontzettend veel gebeuren maar dan zijn we weer een beetje terug bij een 'gewone nieuwbouw'. Badkamers, binnendeuren, verwarmingsinstallaties...dan gaat het tempo ineens natuurlijk ook weer omlaag. Maar in het algemeen kunnen we toch wel stellen dat een dergelijke prefab woning veel sneller klaar is. En dat kan tenslotte ook nog een bijkomende overweging zijn om voor deze manier van bouwen te kiezen.

Op dit moment hebben we een aantal objecten die heel geschikt zijn voor de realisatie van een nieuwbouwproject. Klik hier voor het aanvragen van de documentatie. 

Up
© All rights reserved Mariekeboot.consultig