Skip to main content
Wat is wijsheid op dit moment? Verbouwen of toch beter van niet... Wat is wijsheid op dit moment? Verbouwen of toch beter van niet...

Wat is wijsheid op dit moment? Verbouwen of toch beter van niet...

| Marieke | Praktische zaken
Wat is wijsheid op dit moment? Verbouwen of toch beter van niet...

Ga je voor een echte Italiaanse rustico die nog helemaal verbouwd moet worden of is het toch verstandiger om voor een kant en klare woning te kiezen?  Als consultant moet ik meebewegen met de actuele ontwikkelingen op het gebied van de Italiaanse onroerendgoedmarkt. En die kunnen ook zeer snel een heel andere richting uitgaan.

Zo schreef ik krap een jaar geleden dat het moment gunstig was om een opknapper te kopen. Door de Italiaanse regering zijn er tenslotte allerlei bonusregelingen in het leven geroepen om eigenaren te stimuleren hun huizen kadastraal te reguleren, ze aardbevingsbestendiger en energiezuiniger te maken. Dat de bouwsector daarmee ook een enorme boost zou krijgen was in deze tijden van crisis natuurlijk ook mooi meegenomen.  

De Superbonus is een groot succes ondanks de ingewikkelde regelgeving die ook nogal eens de neiging heeft om te veranderen. Met de juiste begeleiding van geometra, ingenieur en een boekhouder kan er toch heel veel worden gerealiseerd. Dat is goed te merken, ook in Pergola staan een behoorlijk aantal huizen in de steigers.

 Het succes van de bonusregelingen vertaalt zich in de schaarse beschikbaarheid van bouwbedrijven, van ingenieurs en geometra’s die tot aan hun nek in het werk zitten en geen opdrachten meer aannemen. Er is geen steigermateriaal meer te krijgen, ramen en deuren hebben een levertijd van maanden.  Het succes vertaalt zich ook in de bijna onmogelijkheid om nog een hypotheekaanvraag in behandeling te krijgen. Het succes vertaalt zich bovendien in een stijging van de verkopen en zo zijn dus ook de makelaars niet ontevreden.

De vraag naar verbouwingen is groter dan wat de bouwbedrijven aankunnen. Niet alleen een probleem van onvoldoende mankracht maar ook een heel fundamenteel probleem van gebrek aan grondstoffen. Dit is momenteel een wereldwijd probleem waar heel veel verschillende sectoren onder te lijden hebben. Over de mogelijke oorzaken ga ik niet uitweiden. Dit is tenslotte een blog over de Italiaanse onroerendgoedmarkt en over de voor- en nadelen van verbouwen.

Het gebrek aan grondstoffen drijft de prijzen van bouwmateriaal gigantisch op, de aannemers hebben een overvloed aan werk en dus is het lastig om je verbouwproject nog op tijd van de grond te krijgen voordat de Italiaanse regering besluit dat het nu wel welletjes is geweest met al die prachtige bonussen. Waar ik een jaar geleden nog volmondig reclame maakte voor het kopen van een opknapper, daar kom ik nu zo zoetjesaan van terug. Een kant en klare woning of eentje in cascostaat is op dit moment een aankoop die meer rust geeft. Maar ik raad wel aan op tijd overgaan tot aankoop want de Italiaanse huizenprijzen laten een duidelijke stijgende lijn zien.   

 

 

external renovation

internal renovations

Up
© All rights reserved Mariekeboot.consultig